Tuesday, August 24, 2010

YA BU DEVEYİ GÜDERSİN YA BU DİYARDAN GİDERSİN

Uzun zaman sonra zaping yapıyorum. Tesadüfen bir haber kanalında tartışma vardı. (Mutlaka her gün vardır. Tartışmasız gün mü var?) Fazıl Say ve arabesk müzik hakkında program yapılıyor. Her kafadan bir ses çıkmasının anlamı yok ben de burada uzman olarak ahkam kesmeyeceğim. Bırakalım akademisyenler tartışsın. Bildiğim bir konu var müzik de mühendislik gibi doktorluk gibi eğitim alınması gereken bir uzmanlık alanı. Nasıl uçak mühendisi ya da makine mühendisi olmadan bir uçağın nasıl uçtuğu hakkında en ufak bir fikrimiz bile yoksa müzik konusunda da her önüne gelen bilmişlik taslamamalı. Ya da uzman doktor olmadan organ naklinin nasıl yapıldığıyla ilgili yorum yapamazsanız.

Dün ki programda arabesk müzik icra eden ve Fazıl Say’a sürekli karşı çıkan tanımadığım bir köşe yazarı vardı. Astılar kestiler. Son nokta olarak (herkes aynı fikirde) %90dan fazla bu ülkede arabesk müzik dinleniyor mu? Evet halk dinlemek istiyorsa doğru yapıyordur.

Çoğunluk arabesk müzik dinliyorsa doğru yapıyordur genellemesini ben anlayamadım. Bu halk kitap okumuyor. Kitap okumuyorsa tercihtir doğru yapıyorlardır gibi saçma sapan bir teori olamaz. Bu ülke de çoğunluk kitap okumuyorsa bu doğru değildir. Psikologlar, akademisyenler, sosyologlar, analistler tarafından bu konu incelenmeli ekonomik-sosyolojik olarak araştırmalar yapılmalı ve öneriler sunulması gereklidir. Bu ülkede çoğu kadın şiddette maruz kalıyor, çoğunluk kalıyorsa kocanın tercihidir döver de sever de diyemezsiniz. Bu yanlıştır. İki artı iki dört eder nasıl tartışamazsak bu konuyu da tartışamayız. Gençler uyuşturucu kullanıyor tercihi kendileri yapmaları lazım diyemeyiz bilimsel olarak kanıtlanmış sorunlar yaratır. Tercihlerine bırakamayız.

Arabesk müzik akademisyenler tartışsın bir halkı nereye götürüyor, uluslar arası platformda temsil yetkisi var mıdır? Kalite nedir gibi tartışılmalıdır. Haber programındaki gibi halk tercih ediyor doğrudur demek yanlıştır. Bu ülke çoğu şeyi kaçırıyor, batının gerisinde kalıyoruz. Her şeyin en iyisini hak ediyoruz en kalitesini. Okumayı hak ediyoruz, iyi müzik dinlemeyi bizler hak ediyoruz. Ben mühendis olarak en iyisi en kalitelisini didiklerken bence müzikte de en iyisini en kalitelisini bize sunmalılar.

No comments:

Post a Comment